dilluns, 9 d’abril del 2012

Lemon (Pie) Cupcakes

Tinc una molt amiga argentina que està boja per el Lemon Pie. És un postre d'origen italià però clar, amb la quantitat d'immigrants que van arribar a Argentina ja se l'han fet seu.
L'altre dia la meva amiga em comentava que trobava a faltar moltíssim aquest pastís però que és clar, si es volia posar el bikini aquest estiu era una bestiesa fer-ne un de sencer per ella sola. Així que com havien de venir un dia a casa vaig aprofitar i vaig fer-ne la versió cupcake, igual de saborosa però amb la ventatge de que pots fer-ne només la quantitat desitjada, ja que pots usar la crema de llimona sobrant per el que vulguis , en el seu cas, fer-se un segon mini lemon pie a casa, el que us deia, li torna boja.

El pastís original és una pasta brisé amb crema de llimona i tot cobert amb merenga gratinada, així que per fer els meus cupcakes vaig optar per uns cupcake de llimona farcits de crema de llimona i amb un frosting de merenga suïssa que, és clar, s'ha de gratinar al forn. Aquí teniu la foto i la recepta per si us ve de gust (val a dir que el cupcake de llimona és dels millors que he tastat mai, així que podeu fer-lo sol, no us en penedireu) No us atabaleu, sembla molta feina però com us deia són tres passos, el cupcake en sí, el farcit i la merenga.


Ingredients per als cupcakes:
  • 2 ous
  • 220gr de sucre
  • 340gr de farina de reboseria
  • 1 llimona, la pela ratllada i el suc
  • 160ml d'oli de girasol
  • 125ml de llet
Ingredients per a la crema de llimona:
  • 1 llimona, la pela ratllada i el suc
  • 170gr de sucre
  • 50gr de farina
  • 300ml d'aigua bullint
  • 2 rovells (les clares són per la merenga)
  • 40gr de mantega
Ingredients per la merenga:
  • 2 clares d'ou a temperatura ambient
  • 120gr de sucre
Preparació:
Cal dir que l'elaboració no és complexa però sí entretinguda. A més, com hem de farcir els cupcakes aquests han d'estar freds, igual que la crema, així que us aconsello fer aquests dos passos o bé el dia anterior o amb força temps d'antel.lació.

Cupcakes:
En un bol barrejem tots els ingredients excepte el sucre i la farina, posant aquests dos en un altre bol. Quan ho tinguem ben barrejat afegim la farina i el sucre i ho batem amb les varilles just fins que estigui ben barrejat. Posem la massa en motllos de cupcakes fins una mica més de la meitat i enfornem a 180ºC durant uns 15min.

Crema de llimona:
En un pot que pugui anar al foc barregem la farina, el sucre i la ratlladura de llimona. Hi afegim l'aigua bullint i ho batem bé amb unes varilles de mà fins que quedi una massa llisa, hi incorporem el suc de la llimona i ho posem al foc, sense deixar de remenar, fins que es torni espesa. Quan ja ho tinguem llest ho apartem del foc i hi afegim els rovells d'un en un batent amb força perquè no es quallin i després la mantega. Quan ja tinguem la crema preparada la deixem temperar i la posem a la nevera fins l'hora d'utilitzar.

Merenga suïssa:
Posem les clares en un bol que es pugui posar al bany maria i les muntem fins que estiguin a punt de neu. Quan ja les tinguem a punt hi afegim el sucre i, sense deixar de batre, ho posem al bany maria fins que es torni brillant i suau. Sabreu que ja està a punt no només per la brillantor, sino també quan agafeu una mica de merenga entre els dits i ja no noteu el sucre. Doncs ja està fet.

Muntatge:
Agafeu els cupcakes i amb un ganivet buidar una mica la part superior fent-lis un forat per poder posar-hi la crema de llimona. Farcir-los amb la crema i posar-hi la merenga per sobre amb una màniga pastissera. Posar en el forn al gratinador vigilant que no es cremin i per fi ja us els podreu menjar. Bon profit!

4 comentaris:

  1. Hola,
    Impressionant!!!!! m'he quedat sense paraules. M'encanta la merenga però no l'he fet mai al bany maria. Entenc que l'aigua ha d'estar bullint, no?
    En qualsevol cas, el contrast amb la crema de llimona ha de ser... ummm.
    Gràcies!
    susana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Susana, moltes gràcies per els teus comentaris. En principi per fer la merenga al bany maria millor que l'aigua no estigui bullint, si no s'et quallaria la clara. S'ha de mantenir l'aigua just quan comença a fer bombolletes en el fons però no bull.

      Elimina
  2. Hola again,
    Per fer el forat al cupcake vaig aprendre, no sé on sincerament, que valia la pena fer-ho amb un d'aquells aparells que treus la part central de les pomes. Vaja, no sé com es diuen, però és ideal.
    Salutacions.
    susana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola alta vegada. Molt bona idea això d'utilitzar aquest aparell, crec que es diu "descorazonador" però jo no en tinc. Igualment si el vols usar ves amb compte no foradis el fons del cupcake si no et vessaria tota la crema.

      Elimina